Yaklaşık 33 milyar adetle Dünya üzerinde sayısı insan nüfusundan fazla olan tavuk ve kanatlı hayvanlar diyetimizde çok önemli bir yere sahiptir. Diğer et çeşitlerine göre kolay ulaşılabilir bir protein kaynağı olması bu gıdanın kıymetini arttırmaktadır.
Kanatlı işleme tesislerinde üretim süreci kesimhaneye taşıma, askılara asma, bayıltma, kuru ya da sulu kesim, kanatma, tüylerin ıslatılması, tüylerin yolunması, iç organların çıkarılması, duşlama, soğutma, parçalama, paketleme ve satış öncesi muhafaza olarak özetlenebilir. Üretim süreçlerinde kullanılacak soğuk suyu üreten hydrocooler (water chiller) sistemleri ile ilgili bilgileri de ilerleyen sayfalarımızda bulabilirsiniz, kullanılacak sıcak su içinse ayrıca bir sistem dizayn edilmelidir.
Kanatlı hayvanlar duşlama fazından sonra bütün olarak ya da parçalanarak işlem görebilir ve saklanabilirler. Önemli olan tüm işleme sürecinin 2,5 ila 3 saat içerisinde sona erdirilmesi hatta çiftlikten yükleme ile işleme sürecinin sonlanmasının ortalama 10 saat içerisinde bitirilmesidir. Zira kanatlı eti hızla bakteri oluşumuna yatkın olup işleme süreçlerinde hızlı olunması gereklidir aksi taktirde sağlık için olumsuz koşullar oluşabilir. Eğer nihai ürünler donuk olarak saklanacak ve sevk edilecekse bunun öncesindeki şoklama işleminde ( -35, -40°C ) istenilen ürün çekirdek ısısının ( -18°C ) doğru sürede sağlanması için dizayn ve kapasite seçimi yüksek önem arz etmektedir. Parçalara ayrılmış kanatlı eti vakumlu paketlerde ve soğuk depolarda ( 0, +4°C ) olmak kaydıyla yaklaşık iki hafta muhafaza edilebilir.
Frigotek, bu süreçteki gereklilik ve zorunlulukların en üst seviyede sağlanması adına, kanatlı hayvan ürünleri için, verimli, etkin, hijyenik, çevresel açıdan sürdürülebilirliği olan ve tesisinize uygun projeyi dizayn ediyor, üretim ve ürün tedariği süreçlerinden sonra anahtar teslim olarak size sunuyor.